[...] Obok makroskładników znaczącą rolę odgrywają także mikroskładniki, zwane witaminami oraz minerałami. Człowiek ciężko trenujący, przestrzegający rygorystycznej diety, z której są często eliminowane pewne rodzaje pokarmów, będzie potrzebował większej dostawy mikroskładników. Wysiłek fizyczny zmienia zapotrzebowanie na poszczególne składniki [...]
[...] sposób pierwsze 4 powtórzenia, a następnie użyj pomocy partnera, który pomoże tobie wypchnąć sztangę jeszcze dwa razy. Jest to wysoce zaawansowana forma treningowa, której nie powinni stosować początkujący i mnie zaawansowani. Wybierz na treningu jedno lub dwa ćwiczenia i stosuj w nich tę formę treningu, ale nie stosuj jej zawsze, gdyż [...]
[...] sposób pierwsze 4 powtórzenia, a następnie użyj pomocy partnera, który pomoże tobie wypchnąć sztangę jeszcze dwa razy. Jest to wysoce zaawansowana forma treningowa, której nie powinni stosować początkujący i mnie zaawansowani. Wybierz na treningu jedno lub dwa ćwiczenia i stosuj w nich tę formę treningu, ale nie stosuj jej zawsze, gdyż [...]
[...] popadać w paranoję, gdyż doprowadzić może to do ortoreksycznych zachowań i zaburzeń odżywiania. Tymczasem na forach sportowych dominuje zasada "wszystko albo nic", w myśl której "albo ciężko trenujesz i trzymasz się czystej diety, albo sobie odpuść skoro chcesz pić od czasu do czasu piwo i zjeść hamburgera w McD". Takie fundamentalistyczne [...]
[...] staje się jedna z najbardziej popularnych diet redukcyjnych. Pierwszy raz spotkałem się z tym rodzajem diety na początku 96 roku ,występująca pod nazwa dieta anaboliczna ,której autorem był dr.n.med. Mauro Di Pasquale. Dieta ta była opisana w marcowym numerze Muscule i Fitness . Zanim przejdę to opisywania zasad diety tytułem wstępu kilka [...]
kumpel po przeczytaniu mojego poprzedniego postu http://www.sfd.pl/topic.asp?whichpage=1&topic_id=106143 powiedzial mi, ze moge go sobie wsadzic i kazal mi opracowac ten temat tak, jak powinien on byc opracowany, albo w ogole lepiej nie wysylac takich rzeczy, bo tylko w glowach mieszaja no to siadlem do komputera i pisze powyzszy post radze [...]
[...] dojrzewania. Zacznijmy od tego czym jest otyłość, choć biorąc pod uwagę, iż SFD jest forum sportowym to nie zawsze jest ona powodem redukcji. Otyłość jest chorobą, podczas której zwiększamy nadmiernie masę ciała. Nie trzeba dodawać ,że ta nadmierna masa to tkanka tłuszczowa. W jaki sposób dochodzi do zwiększania się tkanki tłuszczowej ? Są 2 [...]
[...] znajomi zwracali uwagę na zmiany w sylwetce. Na drugim roku studiów przyszło rozluźnienie. Nie trenowałem prawie w ogóle. Dopiero w 2013 roku zapisałem się na siłownię, na której trenuje do dziś. Wcześnie były to treningi w piwnicy. Wtedy zaczął się rozwijać YT i źródeł wiedzy przybywało. Chłonąłem wiedzę jak gąbka z czasem nabywając [...]
[...] na betonowym bloku, stopniu schodów lub książce, tak aby pięta zwisała poza krawędź. Następnie przechyl się do podłogi, tak aby pięty znalazły się poniżej krawędzi, na której stoisz, a śródstopie jest ciągle w tej samej pozycji. Utrzymuj się w tej pozycji trzymając się balustrady schodów za sobą. Aby rozciągnąć uda stań prosto i wyciągnij [...]
[...] jest głównym cukrem który powstaje w trakcie trawienia pokarmu w przewodzie pokarmowym. Im szybciej wzrasta, tym jednocześnie w większym stopniu wzrasta poziom insuliny – której jedną z funkcji jest transportowanie glukozy do tkanek docelowych. Ważne jest, by IG diety było niskie. Gdy jest wysokie, sprzyja m.in. rozwijaniu tkanki tłuszczowej [...]
[...] lub nawet mniej. Organizm może więc nie tylko nic nie odłożyć w postaci tkanki tłuszczowej, ale nawet sięgnąć do jej rezerw spalając tłuszcz żeby otrzymać dodatkową energię, której potrzebuje. Skąd wiadomo jak długo będzie trawiony posiłek który zamierzamy zjeść ? O szybkości trawienia węglowodanów mówi tzw. indeks glikemiczny. Im jest on niższy [...]
[...] dały mi możliwość czytania każdego naukowego tekstu. To właśnie w ten sposób zacząłem prawdziwą edukację. W 1977 ukończyłem medyczną biochemię i nie było już rzeczy, której nie mógłbym przeczytać. Po intensywnych badaniach/poszukiwaniach na temat zapotrzebowania sportowców na Białko zrozumiałem, że wszystko jest nie tak. Papiery jasno [...]
[...] kg tłuszczu czyli 21000/7000 = 3 kg Trzymając się założeń - jedząc zdrowo i trenując zrzucimy około 3kg miesięcznie. Według mnie to najzdrowsze odchudzanie - każda dieta na której chudniemy powyżej 1 kg tygodniowo jest moim zdaniem zbyt restrykcyjna i niezdrowa (zbyt duży szok dla organizmu). Podsumowując – nie ważne jest tylko obcięcie kalorii, [...]
[...] to, ile białka spożytego jest zamieniane na mięśnie. http://www.t-nation.com/img/photos/2011/11-699-05/tomato-omelette.jpg Wrażliwość insulinowa. Po dłuższej diecie (czyt. w której ograniczałeś ilość węglowodanów) wrażliwość insulinowa jest zdecydowanie zwiększona. Wówczas możesz jeść więcej węglowodanów i więcej z nich trafiają do mięśni. Ale [...]
[...] przez komórki wątrobowe żółć. Ale to dopiero początek zdumiewającej krainy Każdy z kilkudziesięciu milionów zrazików wątrobowych przypomina ogromną fabrykę chemiczną, której funkcjonowanie możliwe jest tylko dzięki wykwalifikowanej kadrze robotniczej. Kim zatem są pracownicy wątrobowych zakładów chemicznych? Jak się okazuje w maleńkim [...]
[...] dały mi możliwość czytania każdego naukowego tekstu. To właśnie w ten sposób zacząłem prawdziwą edukację. W 1977 ukończyłem medyczną biochemię i nie było już rzeczy, której nie mógłbym przeczytać. Po intensywnych badaniach/poszukiwaniach na temat zapotrzebowania sportowców na Białko zrozumiałem, że wszystko jest nie tak. Papiery jasno [...]
[...] b/t/w w posiłkach, ale będę nad tym pracować. Niestety jeżeli chodzi o rozłożenie posiłków „godzinowo” w ciągu dnia, wygląda to różnie – w pracy trudno przewidzieć, o której uda mi się zjeść. Od kiedy ćwiczę miewam wrażenie spuchnięcia, ale wiem, że tak się może zdarzać dlatego staram się nie panikować. Z dodatkowych informacji: w razie [...]
[...] problemów zdrowotnych, powstałych w wyniku spożywania nadmiernych ilości mięsa: Przede wszystkim grozi to wywołaniem dny moczanowej ( u osób wrażliwych. Jest to choroba, w której nadmiar kwasu moczowego, będącego ubocznym produktem trawienia bogatego w puryny pożywienia ( kakao, czekolada, kawior, orzechy, nasiona, ciemne mięso dzikich zwierząt [...]
[...] jest bycie grubym. Jeśli masz za dużo ciała wokół pasa, oznacza to, że twoje organy wewnętrzne, łącznie z sercem, są obrośnięte tłuszczem. Przypomina to sytuację, w której wynajmujesz mieszkanie podpalaczowi - nigdy nie wiesz, kiedy lokal pójdzie z dymem. Jeśli chcesz zmienić swoje ciało, tak by poprawić swój stan zdrowia i wygląd, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] brązowy ryż*, makaron durum*, chleb razowy*, płatki owsiane, kasze, ziemniaki, warzywa, owoce (nie radzę przesadzać z tymi z żółtą skórką – mają bardzo dużo fruktozy, której zbyt wysoka podaż powoduje pogorszenie gospodarki insulinowej, czyli do mięśni będzie trafiać mniej węglowodanów niż do tej pory, za to więcej będzie odkładać się w [...]